Mäkitupalaismuseon aikaisempia tapahtumia

Luhangan Joulurauhan julistus jouluna 2021

Luhankaan julistettiin joulurauha Peltolan Mäkitupalaismuseolla. Joulurauhan julisti Luhangan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Majanen (katso video linkistä alla).

Luhangan Joulurauhan julistus 2021.

Samalla Mikko kiitti kuluneesta vuodesta museolla vierailleita, kesän oppaita sekä ahkeraa talkooväkeä. 

Siivoustalkoot 15.5.2021

Seitsämän ahkeraa siivousnaista ja - miestä pisti museon paikat kuntoon 2021 sesonkia varten. Kiitos kaikille mukana olleille. Lisää kuvia linkissä.

Museolla toukosiunaus 23.5.2019

Mäkitupalaismuseolla järjestettiin keskiviikkona 23.5.2019 toukosiunaus. Maataloustuottajain Joutsan ja Luhangan yhdistyksen, Joutsan seurakunnan, Eläkeliiton Joutsan ja Luhangan yhdistysten sekä Luhangan kotiseutuyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa siunattiin kylvö ja tulevan kesän sato.

Kylväjänä toimi Mäentalon vanha isäntä, nyt jo tilanhoidon seuraavalle sukupolvelle luovuttanut Arto Huuskola, joka kylvi museoalueen pieneen peltotilkkuun riina-kauran siemeniä

Toukosiunaukseen osallistui n 85 henkeä. Siunaustilaisuuden yhteydessä paikallaolijat pääsivät samalla tutustumaan mäkitupalaismuseoon ja saivat kuulla Huuskolalta museon historiasta ja sen nykypäivän tilanteesta. Esittelyn jälkeen oli tarjolla kahvit tunnelmallisessa museomiljöössä.

Tuohikattotalkoot ja perhetapahtuma 22.7.2017

Pellava-aitan tuohikattotalkoiden yhteydessä pidettiin Museolla koko perheen Museotapahtuma.

Miehille oli tietysti tarjolla ainutlaatuista nähtävää tuohikaton teossa. Perheen naisväelle esiteltiin pellavan työstöä ihan pellavalangaksi kehräämiseen asti. Jopa kangaspuut oli pistetty käyttökuntoon. 

Lapsille oli tietokilpailu museon esineiden nimistä ja käyttötakoituksesta. Laikki lapset saivat vaivan palkaksi tikkarin.

Vihdantekijäkin oli tullut paikalle.

LC Luhangan Ladyt kestitsi vieraita kahviteltalta.

Aurinko paistoi ja kaikilla oli hyvä mieli.

Kiitos kaikille tapahtuman mahdollistaneille sekä erikoinen kiitos kävijöille kannatuksestanne.

Linkki perhetapahtuman albumiin

Tuohikatonteon video löytyy täältä.

Ylen uutissivujen artikkeliHeinänniittotalkoot 2017

Talkoita suosi hieno kesäinen sää ja lähes 30 innokasta talkoolaista oli tullut paikalle. LC Luhangan Ladyille suurkiitokset makoisista talkookahveista. 

Linkissä kuvia talkooväestä työn touhussa.

Kiireinen alkuvuosi 2017 museolla. 

Jo kolme isompaa ryhmää vieraillut. 16.6 vieraili 37 ympäristösopimusten kanssa työskentelevää henkilöä ELY-keskuksista, Metsähallituksesta, Pro-Agriasta ja eri kaupungeista Museolla. Oikein antoisa ja opettava vierailu myös oppaille. Kiitos käynnistä ja hyvää kesää kaikille.

Ohessa kuvia myös muiden ryhmien vierailusta.


Siivoustalkoot 13.5.2017

Peltolan Mäkitupalaismuseon siivoustalkoita suosi nätti keväinen sää.

13 innokasta siivoajaa ahersi 4 tuntia ja taas on paikat esittelykunnossa ja tavarat siirretty takaisin kunnostettuun Juliuksen taloon. Paljon kiitoksia aherruksesta.

Luhangan Martoille suurkiitokset maukkaasta kahvitarjoilusta ja Arto Huuskolalle kiitokset museon esittelykierroksesta.

Kuvia 2017 siivoustalkoista

Heinänniittotalkoot 20.6.2016

Heinät meni seipäälle pienehkön mutta tehokkaan ryhmän voimin.

Kahvi, eväät ja Arto Huuskolan hankkimat virvokkeet maistuivat talkooväelle.

Kiitoksia hyvästä tarjoilusta ja sen eteen nähdystä vaivasta sekä tietysti koko talkooväelle.

Kuvia vuoden 2016 heinänniitotalkoista

Siivoustalkoot 14.5.2016

Siivoustalkoita suosi mitä parhain sää. Ei satanut eikä ollut liian kuumakaan.

Talkooväkeä ei kyllä ollut kovin suurta joukkoa (vajaat 10 henkeä), mutta eihän näihin pieniin tiloihin suurta joukkoa kerralla mahdukaan. Työt tuli tehtyä ja jo heti puolilta päivin voitiin siirtyä talkookahville.

Rouva Huuskola oli, kuten aina, pistänyt pöydän koreaksi ja ulkoilmassa kahvi ja kahvileivät maistuivat kaikille todella mainiosti. Kiitoksia mahdottomasti hyvästä tarjoilusta ja sen eteen nähdystä vaivasta.

Nyt on museo valmiina odottamaan ensimmäisiä kävijöitä.

Siivoustalkooväkeä

Koululaisryhmiä vierailulla museossa 2016

Leivonmäen Kurkiauran koulun 1-4 luokkalaiset ottivat varaslähdön ja olivat kevään ensimmäinen vierailuryhmä Mäkitupalaismuseolla jo ennen virallista kesäkauden alkua.

Arto Huuskolan opastuksella he tutustuivat Mäkitupalaisten elämään ja mäkitupalaisilla ennenmuinoin käytössään olleeseen esineistöön.

Luhangan Tammijärven koulun oppilaat ja opettajat kävivät oikein joukolla 25.5.2016 tutustumassa Museoon. Oppilaat oli jaettu luokittain kolmeen vierailuryhmään.

Arto Huuskolan opastamana ryhmät tutustuivat ensin Museon rakennuksiin ja esineistöön. Lopuksi Arto oli suunnitellut tietokilpailun. Jokaiselle ryhmälle oli laitettu esille 10 esinettä joiden nimeä ja käyttötarkoitusta kysyttiin. Hämmästyttävän hyvä tietämys oli Tammijärven koulun oppilailla entisajan esineistä ja niiden käytöstä..

Koulukkaiden mielestä Museo oli täynnä mielenkiintoisia ja jänniä asioita.

Paljon kiitoksia käynnistä molemmille.

Yksi Tammijärven koulun oppilasryhmistä