Peltolan Mäkitupalaismuseo on taas avoinna - tervetuloa.

Osoite: Tammijärventie 164, 19910 Luhanka

Museo on avoinna 6.6.- 7.8.2022. Päivittäin kello 11.00-17.00.

Pääsymaksu: Aikuiset 6 €, lapset  (7 v -12 v) 3 €, alle 7 v vapaa pääsy.

Suosittelemme lähimaksua kortilla tai mobiililla.

Mikäli sinulla on kysymyksiä koskien Museota tai haluat antaa museon toiminnasta palautetta, pyydämme käyttämään "Museon Info" sivulla olevaa kaavaketta.


Peltolan Mäkitupalaismuseo is now open.  Welcome .

Address: Tammijärventie 164,19910 Luhanka

Museum is open 6.6.-7.8.2022. Daily from 11.00 to 17.00

Entrance fee: Adults 6 €, children (7 to 12 years) 3 €, under 7 years free

We prefer cash card, credit card or mobile payment. 

In case you have some questions concerning Museum or you want to give feedback, please use form on "Museon info" page

Peltolan Mäkitupalaismuseo on Luhangan nähtävyys ja kansallinen kulttuuriaarre. (klikatkaa linkkejä ja avautuu lisää tietoa)

Peltolan Mäkitupalaismuseo on Luhangan Tammijärvellä sijaitseva valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde. Rakennukset, interiöörit sekä esineistö kertovat elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Tammijärven lounaisrannan ja Luhanka-Joutsa-maantien välissä sijaitseva alue on osa Mäentaloa ja sitä kutsutaan Peltolan kyläksi. Mäkitupalaisten ja muonamiesten asuttama alue muutettiin museoksi vuonna 1962. Peltolan vanhin rakennus Isotupa rakennettiin alun perin savutuvaksi 1700-luvulla. Isotupaan on kytketty myöhemmin toinen asuinhuone ja aitta porstuoineen. Alueella on kaikkiaan 19 hirsirakennusta, jotka olivat usean perheen käytössä. Isotuvan lisäksi alueella on kaksi muuta asuinrakennusta (Keski-rakennus ja Juliuksen rakennus), useita aittoja, latojasavusaunatalli ja navetta sekä vajoja ja kaksi keittokotaa.

Peltolan alueen pihapiirissä rakennukset sijoittuvat vapaamuotoisesti maastoon kuvastaen mäkitupalaisten elämänmuotoa aidoimmillaan. Alkuperäiselle paikalle museoitu rakennuskanta yhdessä ympäröivän perinnemaiseman kanssa on arvioitu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Veikko Huuskolan omistuksesta mäkitupalaisalueen rakennukset siirtyivät vuonna 1960 Luhangan Kotiseutuyhdistyksen haltuun, joka vuosien varrella on vastannut vanhojen rakennuksien ja museoalueen kunnossapidosta.

Mäkitupalaisalueella asui aikoinaan useampi perhe jopa neljä perhettä kerralla. Jokaisella perheellä oli oma navetta, jossa oli yksi tai kaksi lehmää ja syksyllä teurastettava sika. Jokaisella perheellä oli myöskin ½ hehtaaria peltoa viljeltävävään.

Mäkitupalaisilla oli tiettyä velvoituksia maanomistajaansa kohtaan, sillä veroja maksaakseen heidän täytyi tehdä työtä isännälle 4 viikkoa vuodessa. Ylimääräisestä työstä he saivat palkan esim. heinänteosta talonisännälle.

Mäkitupalaisten oikeuksiin kuului talon hevosten käyttöoikeus mm. polttopuiden hakemiseen talon mailta. He eivät olleet maanviljelijöitä torpparien tapaan, vaan elättivät itseään palkkatyöllä, jota tekivät isännilleen tai muille tilallisille.

Vuoden 1918 torpparilain perusteella mäkitupalaisetkin saivat lunastaa töllinsä itselleen. Kylä tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat Luhangan kirkolle.

Kesämuseossa on mahdollisuus tutustua vanhanajan tilaan ja rakennuksiin sekä peltoalueisiin

Linkki kuviin museosta ja esineistöstä vuosien varrella.

Kysely- ja palautekaavakke. Query and feedback form.

Kysymyksesi tai palautteesi koskee. /Your questions or feedback concerns *
*

Kiitos kysymyksestäsi tai palautteestasi - vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Thank you for your questions or feedback. We come back soonest.

Museon korona pandemia ohjeistus ( Päivitetty 8.6.2022).

1. Huolehdithan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

2. Pidä riittävä turvaväli oppaisiin ja muihin vierailijoihin. Kasvomaskin käyttö ei ole pakollista, mutta suositeltavaa sisätiloissa.

3. Ethän tule museolle, jos tunnet itsesi vähänkään sairaaksi.

4. Toivomme lähimaksua kortilla tai mobiilisti.


 Covid pandemic instructions (Updated 8.6.2022).

1. Be so kind and take care for good hand and coaching hygieny.

2 .Please keep sufficient distance to the guide and other visitors. It is not a must to use mask, but we recommend using it inside buildings.

3. Do not enter the museum area, if you feel yourself ill.

4. We prefer cash card, credit card or mobile payment.